Защо в пътническите самолети не се предоставят парашути?

Защо в пътническите самолети не се предоставят парашути?

Макар че те биха могли да бъдат полезни

Според статистиката шансът да загинете при самолетна катастрофа е много по-нисък, отколкото при ПТП с наземен транспорт. Но ако толкова много хора умират при инцидент с лайнер, защо в самолетите все още няма парашути, пише iXBT.com.

Съществуват четири причини, поради които на борда на пътнически самолет няма парашути.

Периодът на произшествията

Повече от 50% от самолетните аварии се случват при излитане или кацане. В такива случаи използването на парашути е безсмислено.

Недостатъчното време за инструктаж

На практика да поставите правилно и да фиксирате парашута върху себе си не е толкова просто. За инструктаж се отделят само няколко минути, което със сигурност няма да е достатъчно, за да се научат хората на това. Също така по време на инцидента пътниците ще изпаднат в паника, поради което е малко вероятно да могат да направят всичко правилно, а дори и да успеят, то едва ли ще могат безопасно да скочат и да се приземят. При удар в земята е много по-безопасно да сте на седалката.

Скоростта и височината на полета

Днес пътническите самолети летят със скорост 1000 км/ч. Ако се опитате да скочите от самолета, най-вероятно ще загинете още по време на самия скок. Освен това, авиолайнерите се издигат на височина до 10 км, където не може да се диша без кислороден апарат. И накрая, температурата на такава надморска височина е приблизително -60 градуса по Целзий.

Икономически съображения

За авиокомпаниите е нерентабилно да дават парашути на хората, тъй като те струват скъпо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: