Еврокомисар Бретон: ЕС частично премина към "икономика на войната"

Еврокомисар Бретон: ЕС частично премина към "икономика на войната" Снимка: wikipedia.org

Според него военната индустрия в Европа трябва да се развива и това да се прави по-бързо

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че Европейският съюз частично е преминал към "икономика на войната" заради увеличеното производство на снаряди, които в бъдеще ще бъдат изпратени на Украйна. Той добави, че украинската армия може да се сблъска с трудности, тъй като европейските политици пренасочват вниманието си към изборите за Европейски парламент и в САЩ.

"Ние самите имаме избори сега, в САЩ изборите също ще започнат скоро. Естествено, за тях (Русия -  бел. ред.) това е възможност за напредък. Поради тази причина ние в Европа взехме решение много съществено да увеличим нашите дотации по отношение на въоръженията и снарядите", каза Бретон в ефира на телевиизонния канал BFMTV.

Тиери Бретон добави, че ЕС си поставя за цел да произвежда 2 милиона снаряда годишно, включително калибър 155 мм, за по-нататъшното им предаване на Украйна. Според него трябва да се развива военната индустрия на Европа по-нататък и това да се прави по-бързо.

На 15 март Европейската комисия отпусна общо €500 милиона за увеличаване на производството на боеприпаси в рамките на развитието на европейската отбранителна индустрия. В изявление на ЕК се казва, че тези средства ще позволят производството на до 2 милиона снаряда годишно до края на 2025 година. През април френският президент Еманюел Макрон говори за необходимостта от ускоряване на прехода към военна икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: