Британия купи петрол за ?2,2 милиарда фунта от Русия, въпреки собствените си санкции

Британия купи петрол за ?2,2 милиарда фунта от Русия, въпреки собствените си санкции

Обединеното кралство купува рекордни количества руски рафиниран петрол, заобикаляйки собствените си санкции, пише The Guardian, позовавайки се на правителствени данни

Според публикацията Обединеното кралство продължава да купува петрол благодарение на вратичка в закона, тъй като ако руският петрол се преработва в друга държава, той вече не се счита за руски от техническа гледна точка.

Например вестникът, позовавайки се на анализ от новинарския сайт Desmog, отбелязва, че вносът на рафиниран петрол от Индия, Китай и Турция възлиза на 2,2  милиарда фунта през 2023 г., което е рекорд за предходната година, в сравнение с 434,2 милиона през 2021 г.

Организацията Global Witness (борба с нарушенията на човешките права от държави, които добиват природни ресурси) отбелязва, че всеки двадесети полет се извършва с руско гориво. Организацията подчертава, че горивото, което се преработва извън Руската федерация, не подлежи на санкции. Global Witness нарича това пране на пари.

„Милиони барели гориво, произведено от руски петрол, продължават да се вливат в Обединеното кралство. Само миналата година тази сделка донесе повече от 100 милиона за Кремъл“, казва Лела Стенли, старши изследовател в Global Witness.

През април Индия увеличи вноса си на руски петрол с 19% на месечна база до 1,96 милиона барела на ден. Тази цифра е най-високата от девет месеца. Като причина за увеличаването на вноса изданието посочва ценовата разлика спрямо западноазиатските доставчици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: