Цената на петрола расте, след като САЩ потвърдиха удара на Израел срещу Иран

Цената на петрола расте, след като САЩ  потвърдиха удара на Израел срещу Иран Снимка: theclarion.ca

Същата тенденция показва и златото

Суровият петрол Brent, международният ценови еталон, поскъпна с 1,8%, достигайки до $ 88 долара за барел, докато златото за кратко се доближи до рекордно високо ниво, преди да падне обратно до близо $ 2400 за унция.

Опасенията са, че заострянето на конфликта може да наруши доставките на петрол, да повиши цените на горивата и да подхрани инфлацията. Въпреки че покачването ѝ се забавя, в Обединеното кралство например, инфлацията все още е около 3.2%, т.е., .над целта от 2%, обявена от Bank of England.

Експертите се надяват настоящата ценова динамика на петрола да е краткотрайна. Ситуацията обаче подхрани опасенията за рисковете по маршрута през Ормузкия пролив, по койта се превозва около 20% от глобално потребявания петрол. 

Според Администрацията за енергийна информация на САЩ, Иран е седми по големина производител на петрол в света, и трети по големина член на ОПЕК. Според експерти, новата ескалация на напрежението между Израел и Иран подчертава повишената нестабилност както в ситуацията в Близкия изток, така и на енергийния пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: