Водни войни: може ли контролирането на времето да доведе до битка за ресурси?

Водни войни: може ли контролирането на времето да доведе до битка за ресурси? Снимка: Екранна снимка от филма „Ледената буря“ (2009)

Когато става въпрос за въздействието върху кръговрата на водатаа на Земята, границата между науката и фантастиката се размива

Постоянната човешка намеса нарушава този деликатен баланс, превръщайки сухите пейзажи и провалените реколти в предвестници на мрачно бъдеще.

 

Изследователски екип, ръководен от доцент Патрик Кийс от държавния университет в Колорадо, представи тревожна картина на нашето потенциално бъдеще в своята статия. Тяхната работа, публикувана в списание Global Sustainability, е смесица от наука и изкуство.

    „Научната фантастика може да резонира отвъд графики и таблици“, обяснява Кийс. „Тези истории ни карат да се замислим за човешката цена на манипулирането на околната среда.“

Изследователите анализираха настоящото състояние на изследванията на атмосферната вода и си представиха един бъдещ свят след десетилетия, в който технологиите за контрол на времето ще трансформират нашата планета. Резултатът е разнообразие от вълнуващи сценарии, всеки с ужасяващо „ами ако“.

Тези истории, допълнени с ярки илюстрации, рисуват мрачна картина на водни войни между държави, мегакорпорации, завладяващи контрола върху валежите, и катастрофални метеорологични събития, причинени от погрешни проекти за промяна на времето.

    „Водният цикъл се превръща в инструмент на властта, източник както на живот, така и на конфликти“, казва Кийс.

Проектът на Кийс има за цел да повиши осведомеността за бъдещето на водния цикъл. Изборите, които правим днес, ще определят коя от тези очевидни визии ще стане наша реалност.

Кийс прилага техниките си за създаване на сценарии към нов проект с Центъра за водни ресурси на Колорадо.

    „Тези сценарии ни помагат да идентифицираме политически и регулаторни пропуски“, каза той. „Те ни насърчават да мислим по-широко за проблемите, които вероятно пренебрегваме.“



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: