Мъск оцени вероятността за гибелта на човечеството поради ИИ на 20%

Мъск оцени вероятността за гибелта на човечеството поради ИИ на 20% Снимка: https://pixabay.com/

Как милиардерът е направил изчисленията, не е известно

Милиардерът Илон Мъск оцени вероятността човечеството да загине заради изкуствения интелект на 20%.

Американският милиардер, основател на SpaceX, главен изпълнителен директор на Tesla и собственик на социалната мрежа X, Илон Мъск, каза, че вероятността за края на света поради излизане от контрол на изкуствения интелект е приблизително 10-20%.

Забележките на бизнесмена бяха направени като част от речта му на семинар, наречен „Great AI Debate“ на четиридневната Abundance Summit, пише Business Insider.

Мисля, че има известен шанс изкуственият интелект да сложи край на човечеството. Вероятно ще се съглася с Джеф Хинтън (британско-канадски учен, доктор на университета в Единбург в областта на изкуствения интелект. – РБК)... Това е около 10-20%“, каза той на аудиторията.

Милиардерът също така отбеляза, че потенциалът на изкуствения интелект си заслужава риска, дори ако има възможност технологията да се обърне срещу хората.

В същото време Мъск добави, че положителният сценарий е по-вероятно да надделее над негативния сценарий.

Според изданието не е известно дали са правени изчисления, въз основа на които Илон Мъск е стигнал до това заключение.


Business Insider се свърза с Роман Ямполски, изследовател по сигурността на ИИ в университета в Луисвил, за коментар. Експертът смята, че Мъск е прав, но в същото време силно подценява мащаба на риска. Той нарече вероятността от апокалипсис, причинен от изкуствения интелект, „99,999999%“. New York Times добави, че „плашещата нова статистика обхваща и Силициевата долина“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: