Турската опозиция печели местните избори с голяма преднина

Турската опозиция печели местните избори с голяма преднина Снимка: aljazeera.com

За първи път от 20 години Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган търпи изборен провал

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) печели в 36 от общо 81 провинции, в това число – в големите турски градове като Истанбул, Анкара, Измир и др. РНП е най-старата активна турска партия и поддържа кемалистка лявоцентристка линия. Опозицията успя да канализира недоволството на гражданите от авторитарното управление и икономическата политика на Ердоган., което донесе изборната победа на РНП.

Според окончателните резултати от преброяването на бюлетините, при 78,5%, избирателна активност, РНП получава 37,7% от гласовете, срещу 35,5% за управляващата партия, като в Анкара 68-годишният опозиционен кандидат Мансур Яваш води със зашеметяващите 25%, печелейки втори кметски мандат. 

За втори път печели кметския стол в Истанбул и 52-годишният Екрем Имамоглу, който вече се обяви за бъдещ кандидат-президент. Според конституцията, 70-годишният Ердоган няма право да се кандидатира за пореден президентски мандат, но мнозина се опасяват, че той може да се опита да промени конституцията, за да се кандидатира отново. 

Управляващата ПСР запази преимуществото си в малките населени места. В изявите си след изборите Ердоган подчерта, че хората са дали гласа си „без натиск или налагане”, което е „голямо постижение за нашата демокрация”. Турският президент нарече изборните резултати „повратна точка” и каза, че ще оцени случилото се „безппристрастно” и самокритично

Наблюдатели обясняват най-големия изборен провал на Ердоган с икономическата ситуация в страната. Миналия месец инфлацията в Турция достигна 70% и продължава да расте - заедно с разходите за живот.

Изборите в южната ни съседка преминаха сравнително гладко, охранявани от около 594 000 служители по сигурността. В Диарбекир един човек е убит, а други 11 ранени. Макар и по-малко, ранени има и в съседната провинция Шамлъурфа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: