Ще забрани ли Европейският съюз ремонта на коли над 15 години?

Ще забрани ли Европейският съюз ремонта на коли над 15 години? Снимка: https://pixabay.com/

Потребителите в социалните медии се притесняват, че скоро могат да загубят собствеността върху колата си

През последните седмици мнозина споделиха видеоклипове и съобщения в социалните медии, изразяващи опасения, че Европейският съюз ще конфискува старите им коли.

Според тези съобщения Европейската комисия иска да забрани ремонта на автомобили над 15 години и автомобили с голям пробег.

Тези опасения се основават на предложение на Комисията, изготвено през юли 2023 г. То има за цел да актуализира директивата от 2000 г. относно рециклирането на излезли от употреба превозни средства (ELV).

Защо? Защото според доклад, публикуван през 2021 г. от Европейската комисия, 3,8 милиона такива коли са изчезнали от легалния автомобилен пазар в Европа през 2017 г. Според ЕК всяка година повече от шест милиона коли стават отпадъци.

Предложението на Европейската комисия има за цел да стимулира производството на автомобили с по-малък и лесно възобновим „екологичен отпечатък“. Освен това има за цел да направи по-ясно разграничение между използвани и излезли от употреба превозни средства.

„Специфичен вид измама“

„Причината, поради която е важно да имаме ясна дефиниция за това какво е употребявано превозно средство и какво е излязло от употреба превозно средство или просто отпадъци, е, че в ЕС има специфичен вид измама“, обяснява представителят на Европейската комисия по транспорт и околна среда Адалберт Янц.

По думите му около една трета от старите коли с изтекъл експлоатационен живот напълно изчезват от статистиките на страните членки на ЕС, защото се продават с измама като употребявани автомобили.

В действителност тези употребявани автомобили никога не се движат по нашите пътища, а се изхвърлят по начини, които са неприемливи за околната среда и водят до загуба на ценни суровини, от които са направени колите“, каза Янц.

Това е една от причините Европейската комисия да иска да даде по-ясна дефиниция на това какво е „употребяван автомобил“ и какво е „излезло от употреба превозно средство“. Това ще помогне на властите да извършват проверки по-ефективно.

Предложената инициатива не означава забрана за ремонти

Така че предложеното нововъведение ще касае до голяма степен нелегалните прекупвачи на боклуци, а не онези, които притежават стара кола и искат да я ремонтират.

Европейската комисия уточнява, че за коли с изтекъл срок на годност се считат тези, които са били нарязани на части, напълно изгорели или обявени за „неподлежащи на възстановяване“.

Така че тази инициатива, обсъждана в социалните мрежи, не означава нито забрана за ремонт, нито задължение да утилизирате стария си автомобил.

Важно е да се отбележи, че това предложение дори не е влязло в сила. Първо трябва да бъде одобрено от Европейския съвет и Европейския парламент. Депутатите все още могат да го променят, а самият процес може да отнеме няколко месеца или дори няколко години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: