"Дълговата спирала на смъртта"

"Дълговата спирала на смъртта" Снимка: https://pixabay.com/

Защо проблемите в САЩ водят до растеж на биткойна

Американският национален дълг скоро ще преодолее границата от 35 трилиона долара. На този фон доларът пада, а криптовалутите и златото растат бързо.

Анализаторите признават, че в настоящата ситуация биткойнът може да се превърне в нов основен защитен актив в света.
 

Към 6 март държавният дълг на САЩ беше 34,48 трилиона долара, тоест около 102,5 хиляди долара за всеки американец и 266,5 хиляди долара за всеки данъкоплатец. Темпът на растеж на дълга се ускорява през последните месеци: само от 5 януари той се е увеличил с 400 милиарда долара.

Бюджетната служба на Конгреса на САЩ заяви в началото на февруари, че дългът на страната към чуждестранни кредитори може да надхвърли 54 трилиона долара през следващите десет години. Причините за рекордния държавен дълг са доста банални - правителството харчи повече пари, отколкото получава от данъци и такси и в резултат на това бюджетният дефицит трябва да се покрива със заеми. Правителствените разходи надвишават приходите повече от 20 години - последният път, когато бюджетът на САЩ беше на излишък, беше през 2001 г.

Анализаторите на Bank of America изчисляват, че националният дълг нараства средно с 1 трилион долара на всеки 100 дни, което поражда нарастващи опасения за устойчивостта на американската икономика. Главният инвестиционен стратег на BofA Майкъл Хартнет считс, че отметката от 35 трилиона долара също ще бъде постигната в рамките на 100 дни. По неговата логика следващият рекорд ще бъде счупен около 12 април.

Тази сутрин биткойнът се търгуваше на различните борси за около 66 000 долара. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: