Авторите на ChatGPT: ИИ е инструмент, а не "създание" от научната фантастика

Авторите на ChatGPT: ИИ е инструмент, а не "създание" от научната фантастика

Колкото и критиците да крещят за това

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на известния OpenAI, хвърля светлина върху често срещаното погрешно схващане за изкуствения интелект и отговаря на въпроса: инструмент ли е той или същество/създание от научната фантастика?

За това съобщава Futurism.

В интервюто Алтман разяснява своята позиция, заявявайки, че разглежда изкуствеиня интелект (ИИ) като инструмент, "като персонален компютър", подчертавайки потенциала му да допълва възможностите на човека, а не да ги замества. Той противопоставя това на популярната, често негативна представа за ИИ в научната фантастика, където той е представен като автономно същество.

Въпреки, че Алтман твърди, че водещият продукт на OpenAI, ChatGPT очевидно попада в категорията "инструмент", използването от него на фразата "това, което създаваме" говори за по-широко приложение на неговата визия към цялото портфолио от технологии.

Линията между инструмент и създаване в контекста на ИИ обаче може да бъде размита. От една страна, съвременният ИИ се основава на данни и алгоритми, като дава статистически резултати. Това отговаря на дефиницията за инструмент.

От друга страна, някои защитават гледната точка на "съществото", като се позовават на разговорните възможности на ИИ, както и появата на отделни "агенти" на базата на ChatGPT със свои специализации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: