Орбан знае кой може да спре конфликта в Украйна

Орбан знае кой може да спре конфликта в Украйна

Орбан нарече Тръмп лидер, способен да спре конфликта в Украйна

Унгарският министър-председател в интервю за Le Point обясни при какви условия е готов да се договори за финансова помощ от ЕС за Киев и кои политически лидери смята за способни да спрат конфликта в Украйна.

 Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е "единственият лидер, който може да спре войната".

„Ако Доналд Тръмп беше президент на САЩ през февруари 2022 г., нямаше да има война в Европа. Днес не виждам никой освен него, нито в Европа, нито в Америка, който би бил достатъчно силен лидер, за да спре войната. Светът има име – Доналд Тръмп“, каза Орбан в интервю за френското списание Le Point.

Унгарският премиер назова и условие, при което Будапеща ще отмени ветото си върху отпускането на финансова помощ от ЕС на Киев в размер на 50 милиарда евро.
 

„Решихме да направим компромисно предложение: не сме съгласни да променяме бюджета. Не сме съгласни да отделяме 50 милиарда евро, това е огромна сума. Не сме съгласни да се дава за четири години. Но Унгария е готова да се присъедини към инициативата на 26 страни от ЕС, ако има гаранции, че всяка година ще решаваме дали да продължим да изпращаме тези пари или не. И това годишно решение трябва да има същото правно основание като днешното: трябва да бъде единодушно“, каза той.

Унгарският премиер също изрази съжаление, че някои страни тълкуват позицията на Будапеща като метод за шантаж. Според него обаче в случая става дума за „възстановяване и поддържане на единството на Европейския съюз“.

„Ако принуждавате някого да бъде част от нещо, което не харесва и в което има право да не участва <...>, е честно и разумно да му дадете възможност да остане тази част“, ​​каза премиерът подчертано.

Той повтори, че Унгария се придържа към позицията, че военното решение на конфликта в Украйна е невъзможно, но останалите 26 страни членки на ЕС мислят различно.

Тяхното предложение е насочено към военно решение, с което не съм съгласен. Унгарците също не подкрепят това. Вярваме, че единственото решение е дипломатическо. Това включва преговори за прекратяване на огъня и мир“, каза Орбан.

Премиерът обясни, че в този контекст от Будапеща се иска да одобри отпускането на 50 милиарда евро на Киев за следващите четири години, което според него е ескалация на конфликта. „Имаме право да не сме съгласни, защото имаме бюджет на Европейския съюз, който беше приет преди три години от всички членове, включително Унгария. Този европейски бюджет е основата, която сега другите искат да променят.

„Вярвам, че всеки член на ЕС има право да защитава бюджета такъв, какъвто е създаден“, каза той.

 

Орбан добави, че „Унгария не обича да използва правото си на вето и да гласува срещу другите, защото разбира добре, че единството е ценност“. По-рано Будапеща стана единствената членка на ЕС, която се обяви против отпускането на 50 милиарда евро на Киев.


Bloomberg писа за подготовката на 26 страни от ЕС да лишат Унгария от правото й на глас като страна-членка на Европейския съюз, ако Будапеща продължи да блокира решението за подкрепа на Украйна. „Файненшъл таймс“ нарича изпращането на средства в Киев от извънбюджетните фондове на Европейския съюз под гаранции на националното правителство като потенциален резервен сценарий.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: