Украйна може да въведе платено отлагане на повикването в армията

Украйна може да въведе платено отлагане на повикването в армията Снимка: Public Domain/President Of Ukraine

Според предварителна оценка, проектът може да донесе на държавата печалба от $479 милиона до $4,1 милиарда

Депутатите от Върховната Рада подготвят законопроект, съгласно който всички предприятия ще могат да предоставят на своите служители отлагане на повикването в армията, при условие на ежемесечно плащане, се казва в публикацията на украинската версия на списание Forbes.

"Във Върховната Рада (парламента на Украйна – бел. ред.)се подготвя законопроект, който може съществено да промени подхода към призоваването на военно задължените лица. Депутатите предлагат да се въведе ежемесечно плащане, което да гарантира отсрочка от мобилизация за различни категории работници. Основната разлика от предложената в края на 2023 г. концепция на кабинета на президента е отказът от обвързване с размера на заплатите и удръжките на данъка върху доходите на физическите лица", се казва в текста на публикацията.

Списанието отбелязва, че отлагането ще бъде достъпно за всички служители на предприятията, а не само за тези, свързани с военно-промишления комплекс, както и за производствата, осигуряващи потребностите на Въоръжените сили на Украйна. 

В момента се обмисля варианта за въвеждане на 1,5% военна такса и фиксирана ставка от 20 хиляди гривни (около 533 долара). Според предварителната оценка, проектът може да донесе на държавата печалба от 18 до 155 милиарда гривни (от 479 милиона до 4,1 милиарда долара).

По-рано правителството на Украйна обнародва реда за предоставяне на отлагане на призоваването на военно задължените лица по време на мобилизация и военно положение. Според документа отсрочка получават в това число и служители на органите на властта, на предприятия с мобилизационни задачи, както и в производства, осигуряващи нуждите на армията.

Украйна е във военно положение от 24 февруари 2022 г., а всеобщата мобилизация е обявена на следващия ден. По време на действието на военното положение на мъжете между 18 и 60 години е забранено да напускат страната. Призовката за мобилизация може да бъде връчена от различни длъжностни лица, включително ръководители на предприятия, представители на комисии и други органи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: