И кога пък успя: По време на война главнокомандващият ВСУ защити дисертация по право

И кога пък успя: По време на война главнокомандващият ВСУ защити дисертация по право Снимка: wikipedia.org

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна защити дисертация по право и получи научна степен

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни защити дисертация по право в Националния университет "Одеска юридическа академия" и получи докторска степен по философия. Съответните данни са публикувани на уебсайта на украинската Национална агенция за осигуряване на качеството на висшето образование (NAQA), съобщава РБК.

Според данните на сайта NAQA, съдържанието на дисертацията и анотацията към нея представляват държавна тайна в сферата на отбраната. От ключовите думи, посочени от Агенцията, следва, че темата на работата е свързана с дисциплинарния устав на въоръжените сили, военните правонарушения и наказания.

Във „визитната картичка“ на главнокомандващия украинската армия на сайта NAQA.Svr е публикуван списък с научните публикации на Залужни в украински издания през периода 2022-2023 г. Всички те са посветени на въпросите на военно-дисциплинарното законодателство. В публикациите Залужни е подписан като аспирант в катедрата по административно, гражданско и икономическо право и процес на Академията за държавна пенитенциарна служба.

През 2014 г. в Украйна беше приет нов Закон за висшето образование, който премахна степента кандидат на науките и въвежда нови степени: младши бакалавър, бакалавър, магистър, доктор по философия ( PhD) и доктор на науките (Dr.hab). Докторска степен се присъжда в случай на успешно завършване на съответната програма по аспирантура и публична защита на дисертация.

Научната степен "доктор по философия" съществува в повечето висши учебни заведения в Европа. В този случай терминът "философия" не се отнася до областта или академичната дисциплина философия, а се използва в по-широк смисъл. Степен PhD могат да получат аспиранти, които са изучавали икономика, право, психология, история, математика и др.

Украинският депутат Марияна Безуглая публично разкритикува получаването на научната степен от Залежни. Според нея Залужни е писал дисертацията си "по време на широкомащабното нахлуване в Украйна","всичките му научни статии са от 2022-2023 г.". "Как той намери време да пише статии, докато едновременно възглавява Въоръжените сили на Украйна?!"- възмущава се "слугата на народа".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: