Компенсации за децата в предучилищна, ако няма място в общинска детска градина

Компенсации за децата в предучилищна, ако няма място в общинска детска градина Снимка: https://www.pikist.com

Държавата ще компенсира финансово родителите на деца, записани в частни градини поради недостиг на места в общинските детски заведения.

Правителството ще предостави средства на общините да изплащат компенсации на онези родители, чиито деца не са приети в общински детски градини поради липса на места и са били принудени да ги запишат в частни.

 

Решението е обсъдено и подкрепено от министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в Националната природо-математическа гимназия в София.

 

Компенсациите ще се предоставят на семействата на деца, които подлежат на задължително предучилищно обучение, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование – т.е. деца на 4-, 5- и 6-годишна възраст.

 

Ако обаче децата не посещават частната детска градина, в която са записани, няма да се отпускат компенсации. Подкрепата ще бъде с равностойността на публичните разходи, които държавата прави за едно дете, обхванато в общинските детски градини.

 

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че в общината са изключително доволни, че правителството отпусна 65 млн. лв. за образование в столицата. По думите му в момента се изграждат 12 детски градини и ясли и се проектират още 16, за да има места за повече деца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: