Заплатата на обикновените служители на OpenAI достига $6,5 на минута

Заплатата на обикновените служители на OpenAI достига $6,5 на минута Снимка: Open AI

Професионалистите в областта на изкуствения интелект сега печелят от 8% до 12,5% повече от колегите си, които не се занимават с изкуствен интелект

За това пише Bloomberg, като се позовава  на проучване на платформата за събиране на данни за заплати Levels.fyi.

Но има и фирми, работещи в бранша с много по-високи заплати.

Както отбелязват в Levels.fyi, приходите на специалистите по изкуствен интелект в OpenAI, които създадоха ИИ чатбота ChatGPT, могат да достигнат 800 хиляди долара годишно, като се вземат предвид бонусите и опциите за акции.

Бордът на директорите на OpenAI беше принуден да възстанови отстранения главен изпълнителен директор Сам Алтман, след като служители на компанията заплашиха, че ще се уволнят, ако не бъде върнат обратно, подчертавайки колко голямо влияние имат сега най-ценните служители в технологичната индустрия.

Повечето заплати в OpenAI варират от $200 000 до $370 000, въпреки че няколко по-специализирани работни места предлагат заплати в диапазона от $300 000 до $450 000, казва Роджър Лий, съосновател на компанията за сравняване на заплатите Comprehensive.io.

Според Levels.fyi диапазоните на заплатите не отчитат бонусите и повишенията, като  начална годишна заплата на специалист в компанията от $300 000 може да нарасне до $800 000. Това означава, че   минута работно време за такъв служител е  около $6,50.

Както отбелязва Tom's Hardware, заплатите в OpenAI са сред най-високите в ИИ индустрията: например новоназначените инженери и изследователи печелят два пъти повече, отколкото биха могли да печелят в NVIDIA.

Има недостиг на таланти в AI индустрията, който ще продължи да се усеща през следващите години. Освен това 2024 г. вече неофициално се нарича годината на компютъра с ИИ. Когато става въпрос за набиране на персонал от университети, има голяма разлика между разбирането на ИИ моделите на теоретично ниво и притежаването на уменията и опита за действителното им прилагане, пише Bloomberg.

Източници:

 bloomberg.com
tomshardware.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: