ФБР разследва заплахи срещу съдии от Колорадо, произнесли се срещу Тръмп

ФБР разследва заплахи срещу съдии от Колорадо, произнесли се срещу Тръмп Снимка: lawandcrime.com

Полицията в Денвър осигури допълнителна охрана на магистратите, отсъдили, че бившият американски президент не може да участва в първичните президентски избори на щата Колорадо

Решението се основава на раздел 3 от 14-та поправка на конституцията, приета след Гражданската война в САЩ, която гласи, че всяко длъжностно лице, което "се занимава с въстание или бунт", ще бъде дисквалифицирано при кандидатстване за федерален пост, припомня ВВС. 

Мнозинството в съда в Колорадо постанови, че действията на Тръмп по време на бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г. са именно участие в бунт. Тръмп и неговата кампания нарекоха решението „дълбоко погрешно“ и обещаха да обжалват пред Върховния съд на САЩ в уречения срок 4 януари 2024 г.

Според Advance Democracy, непартийна изследователска група, която наблюдава мрежите, подкрепящи Тръмп, онлайн пространството е пълно със заплахи срещу съдиите. Някои от публикациите включват лични данни, като адреси и телефонни номера, съобщиха от групата. 

Сред идеите за мирни протести и политически действия има и изрични призиви за насилие. Заплахи от смърт чрез обесване или разстрел са публикувани в X/Twitter, в Telegram, в социалната мрежа Truth Social, собственост на Тръмп, както и в няколко други по-непопулярни уебсайта. Някои публикации са били свалени бързо, но други са останали доста дълго. 

В изявление полицията в Денвър каза, че „разследва задълбочено всички съобщения за заплахи или тормоз“. Според Advance Democrac, „насилствен език и заплахи” са отправени не само срещу съдиите от Колорадо, но и срещу други, „за които се смята, че стоят зад решението”. Според групата, „нормализирането на този тип насилствена реторика е причина за сериозно безпокойство и е уместно правоприлагащите органи да отговорят със защитни действия“

Наред със заплахите и предупрежденията за насилие и гражданска война, в мрежата има и недоказани твърдения, че екстремната реторика е „капан“, предназначен да подтикне поддръжниците на Тръмп към насилие.

Съдебното дело в Колорадо беше повдигнато от либерална наблюдателна група, група републиканци и независими гласоподаватели, които са против кандидатурата на Тръмп. Съперниците му в Републиканската партия се обединиха около него, докато демократите се опасяват, че съдебното решение ще насърчи още повече бившия президент да настоява, че съдебната система го атакува несправедливо, включително по множеството други дела, които се водят срещу него. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: