Зима в ивицата Газа: Нито покрив над главата, нито дрехи

Зима в ивицата Газа: Нито покрив над главата, нито дрехи

Изгонените от домовете им палестинци нямат дрехи и обувки, мнозина живеят в палатки, а температурите продължават да падат

Стотици хиляди жители на източната част на Ивицата Газа са намерили убежище в Дейр ел Балах, близо до средиземноморския бряг.

В пренаселения град, който е под чести обстрели, мнозина живеят на палатки въпреки ветровитото и дъждовно време. Нощните температури на тези места падат до 13°C. Родителите трудно намират дрехи и обувки за децата си.

"Положението ни е много плачевно. Студеното време наближава, но успях да осигуря само летни дрехи за децата. Няма нищо за зимата. Невъзможно е да се намери нещо на пазара, дори и използвани дрехи", оплаква се Алия Ал -Самони, които избягаха от северната част на анклава, пише Euronews.

Окупацията доведе до принудително преместване, напуснахме къщите си и цялото си имущество", казва Монаир Кветер. „Днес с децата ми живеем в найлонови палатки. Имахме малко достойнство, живеехме в къщите си, a сега се скитаме из улициte, sъбираме стари дрехи, за да облечем някак си децата, да им е по-топло. Не знаем какво да правим, не знаем докога ще продължи тази обсада."

ООН казва, че условията на живот в Газа са „катастрофални“. Според организацията около 80% от населението е било принудено да напусне домовете си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: