Шефът на Nvidia очаква изкуственият интелект да достигне човешко ниво до 5 години

Шефът на Nvidia очаква изкуственият интелект да достигне човешко ниво до 5 години Снимка: https://pixabay.com/

Универсалният изкуствен интелект (УИИ, компютърна програма с човешки интелект) може да се появи през следващите пет години, заяви шефът на американския производител на чипове Nvidia Corp. Дженсън Хуанг на събитие на New York Times

На въпрос дали УИИ може да се появи след десет години, Хуанг отговори: „Мисля, че да, в зависимост от това как интерпретирате концепцията.“

Той обаче добави: „Ако смятате, че УИИ е програма – изчислителна система, която може да премине много тестове за основна интелигентност и чрез това да покаже резултати, които са повече или по-малко сравними с резултатите на обикновен човек – бих казал че през следващите пет години ще видим ИИ, способен да премине такива тестове."

Чиповете на Nvidia се използват, наред с други неща, за приложения с изкуствен интелект.

По-рано през ноември стана известно, че OpenAI, разработчикът на популярния чатбот ChatGPT, планира да привлече допълнително финансиране от Microsoft за създаване на ИИ.

„Нашият план е да създадем УИИ, да разберем как да го направим защитен (...) и какви ще бъдат ползите“, каза Сам Алтман, ръководител на OpenAI, пред Financial Times.

Хуанг също така отбеляза, че САЩ ще могат да преодолеят зависимостта си от вносни чипове след 10-20 години. Според него сега тайванската TSMC доставя 8 хиляди от 35-те хиляди компонента, съставляващи суперкомпютрите на Nvidia.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: