DW: Нито един канцлер не е бил толкова непопулярен като Олаф Шолц

DW: Нито един канцлер не е бил толкова непопулярен като Олаф Шолц Снимка: https://pixabay.com/

Социалдемократическата партия на Германия и нейният най-важен политик продължават да губят уважение сред населението, пише "Дойче веле", базирайки се на проучването на "Герман тренд"

Социалдемократическата партия на Германия (SPD) и нейният най-важен политик Олаф Шолц продължават да губят уважение сред населението, пише Дойче веле (DW) и посочва, че отговорът защо се случва това дават последните резултати от проучване на тенденциите в страната.

Според съобщенията германските социалдемократи вероятно няма да имат много поводи за празнуване, когато се съберат на партийния конгрес в Берлин от 8 до 10 декември, тъй като според последното проучване на "Германски тренд" (Deutschlandtrend), което се провежда редовно за Германската обществена служба ARD, партията на канцлера Олаф Шолц в момента може да разчита само на 14 процента от гласовете, което е с два процента по-малко от ноември и най-ниската стойност от юни 2021 г.

Партньорите в правителството, Зелените, в момента имат 15 процента, а Либерално-демократическата партия (FDP) би била под прага и дори не би влязла в Бундестага с четири процента, предава Танюг.

17 процента от избирателите са доволни от работата на федералното правителство

Що се отнася до опозицията, християндемократическите партии CDU и CSU в момента биха получили 32 процента, най-високата стойност от март 2021 г.

Следва крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) с 21 процента, докато левицата няма да бъде представена в Бундестага, тъй като ще спечели само три процента.

Едва 17 процента от избирателите в момента са доволни от работата на федералното правителство, което е ново дъно.

Особен  обект на критики е канцлерът - едва 20 процента от анкетираните в момента са доволни от работата на Шолц, което е най-ниската стойност за федерален канцлер откакто се провежда проучването на "Герман тренд", т.е. от 1997 г.

Според доклада, въпреки че почти всеки втори респондент (48 процента) смята, че Шолц действа благоразумно, една четвърт в момента го вижда като добър кризисен мениджър (23 процента), 12 процента потвърждават способността му да комуникира убедително, а 27 процента смятат, че е зрял за работата на канцлер.

Добавя се, че SPD, Зелените и FDP са сформирали федералното правителство от две години, че са преминали през няколко кризи, но нито една не е била толкова дълбока, колкото настоящата бюджетна криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: