American Airlines ще съкрати 19 000 работни места до 1 октомври

American Airlines ще съкрати 19 000 работни места до 1 октомври Снимка: Pixabay

Съобщението идва месец след като компанията вече предупреди 25 000 свои служители за евентуални съкращения. В American Airlines към момента работят повече от 140 000 души.

Авиокомпанията беше получател на спешно държавно финансиране, целящо предотвратяване на масови съкращения заради пандемията.

За да получават помощ от държавата, авиокомпаниите трябваше да изпълнят условието да не уволняват служителите си до 1 октомври. Но тъй като този срок изтича, от ръководството на авиокомпанията заявиха, че единствената надежда за избягване на новите съкращения е удължаване на федералното финансиране.

Пътуванията със самолет остават с около 70% по-малко в сравнение с миналата година и експерти прогнозират, че нивата отпреди пандемията няма да се възстановят до 2024 г.

American Airlines се опита да предотврати загубата на работни места по време на пандемията, като помоли служителите си да си вземат неплатени или частично платени отпуски и като насърчи ранното пенсиониране. Очаква се сред засегнатите от съкращенията да бъдат 1600 пилоти и 8100 стюардеси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: