Икономиката на Германия се развива най-зле от всички в еврозоната

Икономиката на Германия се развива най-зле от всички в еврозоната Снимка: pxhere.com

Експертен съвет: германската икономика се развива най-зле в ЕС от началото на пандемията

Германската икономика показва най-лошите показатели за развитие сред всички страни от еврозоната от началото на пандемията от коронавирус, се казва в доклад на експертния съвет към правителството на страната.

"Пандемията от коронавирус и енергийната криза оставиха ясни следи в Европа и особено в Германия. Обемът на икономическото производство в Германия в момента е почти на същото ниво, както в началото на пандемията преди почти четири години. Германия регистрира най-ниския растеж сред всички икономики в еврозоната от началото на пандемията", се казва в прессъобщение на експертния съвет.

Като причина се посочва високият дял на енергоемките индустрии в структурата на германската икономика, което я прави изключително уязвима за енергийна криза.

При това, независимо от настоящата конюнктура, експертният съвет вижда пречки пред икономическия растеж на Германия през следващите десетилетия. По-специално става дума за застаряването на населението и намаляването на темповете на растеж на производителността на труда, както и за остаряването на промишлената база на страната.

Що се отнася до конкретните прогнози, за 2023 г .експертният съвет прогнозира спад на БВП на Германия с 0,4%, а за 2024 г. — ръст от 0,7%. Средното ниво на инфлация, според тяхната прогноза, тази година ще бъде 6,1%, а през следващата — 2,6%.

Миналата година Германия, както и Европа като цяло, се сблъскаха със сериозна енергийна криза, предизвикана до голяма степен от санкциите срещу Русия и съответно от постепенния отказ от нейните енергоносители. В Германия ситуацията се усложнява също от паралелното извеждане от експлоатация на местните атомни електроцентрали. Енергийната криза доведе до рекордно за няколко десетилетия увеличение на цените в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: