Израел моли Египет да посредничи за освобождаване на заложниците, взети от Хамас

Израел моли Египет да посредничи за освобождаване на заложниците, взети от Хамас Снимка: irishmirror.ie

В същото време днес в египетския град Александрия са застреляни двама изрелски туристи

За молбата на Израел към Египет съобщава  Wall Street Journal. Според израелското посолство в САЩ са отвлечени най-малко 100 военни и цивилни, а по неофицилални данни на Jerusalem Post, около 750 души се смятат за изчезнали. В социалните мрежи близки качват снимки на млади жени, отвлечени с децата им.

Според ВВС, за заложници са взети и 17 граждани на Непал, както и граждани на Филипините, Тайланд и Камбоджа. Sky News съобщава, че от фестивала за електронна музика Nature Party, който се провежда в Израел на границата с Газа, са отвлечени един гражданин на Великобритания, работил в охраната на фестивла и много млади момичета. На терена на фестивала са открити телата на около 260 убити.

На разпространено видео беше разпозната млада гражданка на Германия, съблечена по бельо и захвърлена в камион с въоръжени мъже, без да става ясно дали е жива. Днес Bild публикува видеообръщение на майка ѝ, която иска да върнат тялото на дъщеря ѝ. 

От Хамас засега не посочват точния брой на заложниците, но вчера високопоставен служител на групировката каза пред Al Jazeera, че са отвлечени „достатъчно израелци”, за да се поиска в замяна освобождаването на всички палестински затворници от израелските затвори.

Обявявйки официално война, израелското правителство за първи път от 50 години приведе в действие т.нар. параграф „40-Алеф”. Това означава, че израелските въоръжени сили могат да действат самостоятелно и по свое усмотрение, като докладват на властите на страната предприетите действия. 

Броят на убитите израелци от началото на атаката на 7 октомври надхвърли 700, съобщава Jerusalem Post. По данни на израелското здравно министерство в болниците е оказана помощ на 2 243 ранени, 338 от които тежко и 20 в критично състояние. До момента се съобщаава за най-малко 370 убити и над 2 200 ранени от палестинска страна.

Иран празнува „победата” на Хамас, а президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че палестинците са в правото си да се борят за своя независима държава, явно и чрез терористични практики като вземането на цивилни заложници.

ООН, Европейският съюз, САЩ, Сингапур, Украйна и други страни осъдиха остро атаката на Хамас, а Германия ще преразгледа финансовата помощ, която предоставя на Палестинската автономия. Русия, Турция, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ призоваваха за „сдържаност” и прекратяване на огъня.

Еврейската държава е поискала от САЩ  военна помощ, чийто обем може да се реши още днес, съобщава Barron's, позоввайки се на изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Израел заяви, че ще унищожи Хамас, изключи електроснабдяването на ивицата Газа и прикани жителите ѝ да я напуснат. Остава въпросът къде да отидат, тъй като Египет е затворил границата си с територията - единствен път навън от Газа, освен този към Израел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: