Организацията на страните износителки на петрол е в "опасност" заради електромобилите

Организацията на страните износителки на петрол е в "опасност" заради електромобилите

През последните месеци на ОПЕК й се наложи значително да намали производството на петрол

Въпреки оптимистичните прогнози, направени на 24-ия Световен петролен конгрес, фактите сочат, че търсенето на петрол ще намалее, тъй като популярността на електромобилите (EV) продължава да расте, пише The Telegraph.

През последните месеци на ОПЕК й се наложи значително да намали производството на петрол поради нарастващите продажби на електрическите автомобили и тази тенденция ще се засилва.

В Китай - най-големият автомобилен пазар в света, в рамките на две години делът на електрическите автомобили в общия обем на продажбите е 60%, като само това лято той достигна 38%. Субсидиите до голяма степен са премахнати, което показва силно потребителско търсене.

Според оценките на китайски авалитически центрове, при условие на развитие на инфраструктурата до 2030 г. електромобилите могат да съставляват 90% от общия обем на продажбите на автомобили. 

Другите страни от Югоизточна Азия следват този пример и се очаква евтините масови електрически автомобили да залеят световния пазар, което още повече ще опровергае предположенията на ОПЕК за търсенето на петрол от страна на развиващите се пазари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: