Икономиката на ЕС няма да оцелее при разширяване на съюза, заявиха в Европарламента

Икономиката на ЕС няма да оцелее при разширяване на съюза, заявиха в Европарламента Снимка: Европейски парламент

Европейският икономически модел няма да може да преживее влизането на нови членове в ЕС, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в интервю за вестник Guardian.

"Разбира се, икономическият модел, който имаме сега, това не е този модел, който ще оцелее с 32 или 33 (страни членки). Но точно сега трябва да поговорим за това. Вече започнахме дискусии в парламента", каза тя.

Мецола подчерта, че кандидатите за ЕС могат да получат някои преференции, преди да се присъединят към блока. Тя не изключи предоставянето на Украйна на достъп до вътрешните пазари.

Турция е кандидат за членство в ЕС от 1999 г., Северна Македония - от 2005 г., Черна гора - от 2010 г., а Сърбия - от 2012 г. Засега последна към съюза се присъедини Хърватия - това се случи през 2013 г., а процесът отне десет години.

През 2022 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС одобриха предоставянето на Украйна и на Молдова на статут на кандидати за присъединяване към обединението. В същото време Брюксел постави няколко условия на Киев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: