Виктор Орбан: Те ни измамиха

Виктор Орбан: Те ни измамиха Снимка: Euronews стопкадър видео

Орбан реагира на иска на Украйна в СТО, заведен и срещу Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан обвинява Европейската комисия и Украйна в измама заради ситуацията с украинското зърно: според Орбан не всички селскостопански продукти, предназначени за транзит, стигат до местоназначението си.

По-рано Европейската комисия отмени забраната за внос на украинско зърно в ЕС, която беше в сила от няколко месеца; но Унгария, Словакия и Полша го удължиха, поради което Киев заведе дело в СТО.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария:

„Да го кажем направо: измамиха ни. Украинското зърно не се транспортира по-нататък в Африка. Те го продават тук в Унгария по-евтино от зърното от унгарски производители, измествайки местното зърно от нашия пазар. Ето защо, заедно с Полша и Словакия, наредихме забрана на вноса на украински селскостопански продукти."

Освен това Орбан заяви, че ще откаже да подкрепя Украйна по въпросите на членството в ЕС и НАТО, докато правата на задкарпатските унгарци не бъдат разширени. Правителството на Орбан редовно обвинява Киев, че преследва насилствена украинизация на своето унгарско-говорящо малцинство.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: