Великобритания ще инвестира 790 млн. евро в нови системи

Великобритания ще инвестира 790 млн. евро в нови системи Снимка: wikimedia.org

Инвестицията ще бъде насочена в областта на граничния контрол

Британското правителство обяви, че е отделило около 800 млн. евро за изграждането на нова инфраструктура по границите си със Европейския съюз, за да се подготви за новите правила за търговски обмен и преминаване на хора след края на преходния период в отношенията със съюза.

Припомняме, че Великобритания напусна ЕС официално на 31 януари 2020 г., но в сила остана преходен период, който приключва на 31 декември тази година. Този период бе създаден, за да се постигне споразумение относно отношеинята между двете страни след Брекзит.

Според министъра на британския кабинет Майкъл Гоув, плановете на правителството включват нови гранични постове, внедряването на нови технологии и назначаването на повече персонал, като това са мерки за справяне с ефектите от напускането на Митническия съюз на Европейския сюъз от страна на Великобритания.

По правителствени данни, 470 млн. паунда (525 млн. евро) от заделените средства ще се изпозват за разширение и подобрение на пристанища, а 235 млн. паунда (262 млн. евро) ще се инвестират в нови информационни системи и назначаването на още граничен персонал.

Тези предвидени инвестиции ще обхванат границите на Великобритания с Европейския съюз: на Англия, Шотландия и Уелс. За Северна Ирландия подобен план ще бъде разглеждан на по-късен етап.

Опозиционната Лейбъристка партия изрази съмнения относно готовността на страната да се справи успешно с новите правила за търговия извън рамките на ЕС.

Рейчъл Рийвс (Лейбъристка патия) заяви, че е странно защо, след като правителството имаше 4-годишен период да предприеме мерки срещу промяната в отношенията с Европейския съюз, започна да инвестира в подобни проекти едва 5 месеца преди края на преходния период.

Майкъл Гоув заяви, че внедряването на нови технологии ще помогне за справянето с организираната престъпност и проблемите в сигурността.

Членът на правителството в Лондон, който е голям застъпник на Брекзит, отбеляза още, че ще се организира широка информационна кампания, която да помогне на гражданите и бизнеса да започнат дейстия, с които да се справят по най-лекия възможен начин с предстоящата голяма промяна в отношенията с ЕС.

Правителството на Борис Джонсън съобщи, че ще започне да налага поетапно проверки на стоките, идващи от Европейския съюз.

Европейската комисия излезе със становището, че всички стоки, които пристигат от Великобритания, ще бъдат подлагани на щателни проверки след края на преходния период, независимо дали ще се стигне до споразумение между двете страни или не.

Еврокомисията заяви още, че допълнителните такси и утежнената бюрокрация са естествени последствия от решението на Обединеното кралство да напусне единния пазар и митническия сюъз на ЕС.

Британското правителство трябва скоро да обяви и своите нови критерии за влизане в страната, които ще действат от януари 2021 г. С въвеждането им се слага край на свободното движение на граждани от ЕС към Великобритания.

Според Гоув това ще засили притока на нови, висококвалифицирани специалисти, новатори и учени към островната държава.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: