Полша вчера: без повече оръжие за Украйна, днес – ще доставяме...

Полша вчера: без повече оръжие за Украйна, днес – ще доставяме... Снимка: Kiel Institute of World Economy - BBC

Според полският президент Анджей Дуда, изявлението на премиера Матеуш Моравецки, че Полша спира да прехвърля оръжия на Киев, е интерпретирано от медиите „по възможно най-лошия начин”

В интервю за TVN24 Дуда вчера обясни, че в момента Полша купува оръжия за милиарди долари, за да укрепи своята армия и сигурността си – и именно това ново въоръжение няма да бъде доставяно на Украйна. „Аз самият ще бъда първият, който ще се противопостави на трансфера на нови оръжия, които сега получаваме от Южна Корея или САЩ”, каза полският президент.

Той подчерта, че Полша има договори с Украйна за доставката на самоходни артилерийски системи „Краб“, както и на боеприпаси и инженерна техника. Дуда допусна, че в бъдеще Полша може да прехвърли старите си оръжия на Украйна.

Медиите обаче припомнят точните думи на Матеуш Моравецки от 20 септември: „Украйна се защитава от брутална атака от страна на Русия и аз разбирам тази ситуация, но както казах, ние ще защитим страната си. Ние вече не прехвърляме оръжие на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша“.

Коментирайки изявлението му, днес говорител на Министерството на отбраната на САЩ каза, че всяка страна сама решава каква подкрепа да предостави на Украйна и подчерта: „Полша е една от водещите страни, предоставящи помощ на Украйна не само в областта на сигурността, но и със значителна хуманитарна помощ и подкрепа за над един милион украинци, които избягаха в Полша от руската инвазия".

По данни на Института за световна икономика в Кил, след нахлуването на Русия в Украйна Полша е предоставила на украинските въоръжени сили боеприпаси, бронирани превозни средства и съветски изтребители на стойност € 3.26 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: