Френското правителство поиска намаляване на цените на хиляди стоки

Френското правителство поиска намаляване на цените на хиляди стоки Снимка: pixabay.com

Правителството на Франция поиска намаляване на цените на пет хиляди стоки през 2023 г.

Френското правителство поиска от 75-те най-големи производители и доставчици да ускорят ежегодните преговори за цените на стоките от първа необходимост и да гарантират, че те ще намалеят преди началото на новата година на фона на нарастващата инфлация, заяви говорителят на кабинета Оливие Веран.

"Поискахме от 75-те най-големи доставчици и дистрибутори да ускорят ежегодните преговори за намаляване на цените ... Обикновено тези преговори се провеждат през пролетта, обаче ние решихме, че новите преговори трябва да се проведат още през есента, така че цените на потребителските стоки да могат да бъдат намалени не по-късно от началото на 2024 г.", заяви Веран на брифинг.

Традиционно френските доставчици и търговци провеждат ценовите преговори между декември и март.

Веран също така припомни и намерението на правителството да удвои до 5 хиляди броя стоките за ежедневна употреба, които ще бъдат обхванати от ценовия таван.

Собствениците на най-големите супермаркети във Франция вече обявиха категоричен отказ да продават бензин на своите бензоколонки на загуба.

Според окончателния доклад на Националния статистически институт на Франция (Insee), публикуван в петък, годишната инфлация в страната се е ускорила до 4,9% през август на фона на нарастващите цени на енергоносителите. По-рано Insee съобщи, че обемът на закупените хранителни продукти от потребителите във Франция е намалял с рекордните 11,4% за година и половина поради покачването на цените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: