Goldman Sachs прогнозира покачване на цените на петрол Brent до 100 долара за барел

Goldman Sachs прогнозира покачване на цените на петрол Brent до 100 долара за барел Снимка: https://pixabay.com/

Ден преди това цената му надхвърли 95 долара за барел за първи път от ноември 2022 г.

Котировките ще се покачат над 100 долара за барел през следващата година, според Goldman Sachs.

Анализатори от инвестиционната банка Goldman Sachs повишиха прогнозата си за цената на петрола сорт Брент през следващите 12 месеца от 93 на 100 долара за барел, съобщи Bloomberg. Банката повиши прогнозите си за цените на петрола до трицифрени цифри, тъй като глобалното търсене е на рекордни нива и страните от ОПЕК+ продължават да ограничават предлагането.

От средата на юни  Брент поскъпна с повече от 30% и във вторник, 19 септември, надхвърли 95 долара за барел. Котировките се покачват на фона на опасенията за недостиг на петрол на пазара заради намаления износ от Русия и Саудитска Арабия. Петролът от този сорт струва повече от 95 долара за барел за първи път от 15 ноември 2022 г.

Цената на петрола се повиши до десетмесечен връх благодарение на значителните ограничения на доставките от най-големите производители от ОПЕК+ - Саудитска Арабия и Русия.

Подобрените прогнози за растеж на икономиките на САЩ и Китай също допринесоха за растежа, пише изданието. Според Goldman Sachs в момента повечето големи икономики продължават да се движат според сценария за меко кацане, тоест без съществени последствия за пазара на труда и други области.

Според Goldman Sachs недостигът на петролния пазар през текущото тримесечие се оценява на 2 милиона барела на ден, а през четвъртото тримесечие на 2023 г. ще бъде около 1,1 милиона барела на ден.

Банката очаква високите цени на петрола да се запазят и през следващата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: