В Германия: троен удар върху икономиката на страната

В Германия: троен удар върху икономиката на страната Снимка: pixabay.com

WSJ: германската икономика отслабва поради троен удар

След стагнацията от края на 2022 г. производството в Германия намалява поради високите цени на енергията, ограниченията в търговията и конкуренцията с Китай в ключови сектори, заяви старши ръководителят на Центъра за европейски реформи в Берлин Сандер Тордуа, съобщава Wall Street Journal.

"Съществува троен удар: високите цени на енергоносителите, препятствията пред световната търговия и конкуренцията с Китай", казва експертът. Той отбелязва, че Германия е отстъпила на Китай дори в автомобилния сектор.

На икономиката на страната също така негативно повлияха началото на военната операция в Украйна, както и ръста на инфлацията. Експертите отбелязват и съкращаване на сектора на услугите.

По данни на изданието, германската икономика може да избегне свиване на производството през текущото тримесечие, само ако през август и септември се отчете възстановяване, обаче проучванията на предприятията показват, че производствената активност фактически е отслабнала. 

В края на юли Bloomberg сравни икономиката на Германия с "болния човек на Европа" поради продължителните икономически трудности. Тогава икономистите също така прогнозираха възобновяване на рецесията през втората половина на 2023 г.

Преди това агенцията отбелязваше, че Германия от десетилетия е икономическият двигател на Европа, благодарение на което тя излиза "от една криза след друга". Сега обаче устойчивостта на германската икономика е разклатена, което заплашва целия регион. Експертите прогнозират, че Германия ще изостава от другите европейски страни „за години напред", а МВФ смята, че тази година растежът на нейния БВП ще бъде най-бавният сред страните от  G7.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: