Всички мостове в страната ще бъдат проверени

Всички мостове в страната ще бъдат проверени Снимка: МС

Състоянието на мостовете в страната ще бъде проверено, за да бъдат идентифицирани специфичните проблеми по тях и да се потърси максимално бързо решение

Това заяви премиерът   Николай Денков в Народното събрание днес. Той поиска изслушване пред депутатите в Деня на национален траур, за да представи коректна информация за действията на правителството по време на наводненията по Южното Черноморие. Природното бедствие отне живота на четирима души. Трима от тях загинаха при срутването на моста в Царево.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков вече възложи на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ да организира проверки на мостовите съоръжения и да подготви доклад в срок до 45 дни.

„Реакцията на държавата беше мигновена. Валежите започнаха през нощта и още на сутринта, преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха 11 екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“ с 35 служители и два екипа водолази. Те започнаха веднага да изтеглят застрашените хора“, заяви министър-председателят по повод критиките, че държавата е реагирала късно.

От първия ден институциите работят в пълен синхрон помежду си и ситуацията поетапно се нормализира. Служители на Агенцията за социалното подпомагане съдействат на пострадалите за попълване на заявления за еднократна помощ до 1512 лв. Освен за нея, хората могат да кандидатстват и за допълнителни до 2500 лв. за закупуване на повредени от бедствието електроуреди и друго имущество.

От първия ден на бедствието Българската армия е в готовност и оказва подкрепа, според нуждите на кризисния щаб в Царево. Беше използвана високопроходима техника, за да се превозят храна и вода до регионите, отцепени заради наводненията. Пътищата бяха обезпечени с охрана, за да не се рискува животът на хората, които тръгват да пресичат през наводнените пътни артерии.

Електричеството и водоподаването в бедстващите региони вече са възстановени. Пречиствателната станция в Царево работи, но водата все още може да се използва само за битови нужди. „С помощта на БЧК и армията е доставена всякъде и питейна вода“, увери акад. Денков. Вчера започна подготовката за изграждане на временен мост при Царево, по който ще се пренасочи трафикът от разрушения мост към Варвара.

Общо 12 моста трябва да бъдат поправени. За момента оценката на щетите възлиза на около 30 млн. лв. Сумата е налична във фонда за бедствия и аварии.

 


Междуведомствена експертна комисия, сформирана днес със заповед на премиера, трябва да огледа щетите и в 14-дневен срок да представи доклад с основните причини за трагедията в община Царево и препоръки за избягване на подобни трагедии в бъдеще. 
„Моят подход като министър-председател е да дефинирам проблемите на база истински данни, за да могат да се вземат устойчиви решения“, каза  Денков.

Той опроверга твърденията, че язовирите – „Хаджи Яне“ и „Потурнашки”, които са в непосредствена близост, са с откъснати страни. Те са минали през технически прегледи на 23.06.2023 г. Сега по тях има поражения в резултат на наводнението от последните дни. Водата от двата язовира ще бъде изцяло източена, за да бъдат ремонтирани язовирните стени и да се предотврати възможно последващо бедствие.

360 речни участъка на територията на страната ни са с намалена проводимост на водата, застрашават живота на населението и са с висок приоритет за финансиране, съобщи пред депутатите премиерът.

Той цитира доклад от служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, постъпил в Министерския съвет на 13.10.2022 г.

Седем от тези участъци са в община Царево, но само за един са осигурени средства за ремонт - този в село Кости. „През декември 2022 г. и април 2023 г. служебното правителство отпуска над 60 млн. лв. за 93 обекта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на бедствия.

С тези средства са финансирани само 10 от посочените 360 рискови участъка в този доклад. Проблемът е идентифициран, но той изисква сериозно финансиране и време, за да бъдат обезопасени тези 360 обекта, доколкото е възможно“, заяви премиерът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: