България ще улесни привличането на висококвалифицирани специалисти от чужбина

България ще улесни привличането на висококвалифицирани специалисти от чужбина Снимка: МС

Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на външните работи и на иновациите и растежа, работят за улесняване на процеса за привличане на висококвалифицирани кадри в България

Премиерът Николай Денков съобщи това на форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, който се проведе в Шумен.

 

Висококвалифицираните специалисти могат да ускорят развитието на високотехнологични производства и да повишат тяхната ефективност. Това би довело до ръст на заплатите в нашата страна, посочи министър-председателят.

„Колкото и кадри да привлечем от чужбина, ако доходите в България останат ниски, те ще търсят възможност за реализация в други държави. Затова наши основни приоритети са повишаване на квалификацията, развитие на високотехнологичния бизнес, привличане на българите от чужбина, защото всички искаме да живеем добре в своята държава“, заяви   Денков.

 

 Форумът е обща идея на премиера и посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок, която също участва в него. Тя сподели, че в нашата страна работят 70 големи турски компании, които са инвестирали 2,5 млрд. евро. Те осигуряват препитание на 15 000 българи.

МС
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: