Мисията Chandrayaan 3 кацна на Луната!

Мисията   Chandrayaan 3 кацна на Луната!

Индийците прекъснаха черната серия, в която се провалиха Япония (“Омотенаши”, “Хакуто-Р”) и Израел (“Берешийт”). Преди дни руската “Луна-25” се разби след като загуби връзка с "Роскосмос".

Индийската автоматична лунна станция "Чандраян-3" успешно кацна на повърхността на Луната. 

Премиерът Нарендра Моди наблюдава на живо кацането. 

Космическият кораб Chandrayaan-3 с орбитален апарат, спускаем апарат и луноход беше изстрелян на 14 юли с ракета носител LVM 3 от космическия център Satish Dhawan, разположен на остров Шрихарикота в Бенгалския залив.

 На 5 август корабът влезе в орбита около Луната, а на 12 август спускаемият апарат "Чандраян-3" се отдели от полетния модул. Транспортният модул остана в орбита около Луната и ще работи като релеен спътник. 

В последните 15 минути от спускането си към лунната повърхност спускаемият апарат трябваше да направи критична маневра - да премине от хоризонтално положение във вертикално, завъртайки се почти на 90 градуса. Бившият ръководител на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) Кайласавадиву Сиван нарече този етап „15 минути ужас“. 

Предишната мисия, Chandrayaan 2, се провали при опит за меко кацане. Апаратът не успя да направи този преход и се сблъска с Луната само на 7,42 км от изчислената точка на кацане. А "Чандраян-3" успя.

Кацането бе извършено в 18:04 ч. индийско време (в 15:34 ч. Сф) в района на Южния полюс на Луната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: