Борсовите цени на природния газ в Европа намаляват с 8,5%

Борсовите цени на природния газ в Европа намаляват с 8,5% Снимка: pixabay.com

Цените на газа в Европа на борсата ICE се понижават до 442 долара за хиляда кубически метра

Цените на газа в Европа в сряда следобед намаляват с 8,5%, до 442 долара за хиляда кубически метра, сочат данните на лондонската борса ICE.

Септемврийските (най-близките) фючърси по индекса TTF (най-големият хъб в Европа, разположен в Нидерландия) отвориха търговията на 471,7 долара (-2,5%) за хиляда кубически метра. 

По време на търговете котировките паднаха максимално - с 18%, до 396,4 долара, но бързо отскочиха нагоре. Към 13.10 българско време те намаляват с 8,5% до 442,4 долара. Динамиката на котировките се основава на прогнозната цена от предходния търговски ден – 483,6 долара за хиляда кубически метра.

В същото време на търговете на 22 август цената на газа в Европа за първи път от 15 юни надхвърли 500 долара за хиляда кубически метра.

Причина за повишението на цените са съобщенията за възможни стачки на работниците в заводите за втечняване на газ в Австралия. В неделя агенция Ройтерс съобщи, че австралийските синдикати на офшорни газови платформи Woodside Energy Group са обявили плановете си провеждането на стачка на 2 септември и това може да доведе до прекъсване на доставките на 10% от световния износ на втечнен природен газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: