"Български държавни железници" започнаха пазарно проучване за доставка на нови влакове

"Български държавни железници" започнаха пазарно проучване за доставка на нови влакове Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

БДЖ започна пазарно проучване за доставка на нови влакове в най-кратки срокове

През миналата седмица изпратихме запитвания до всички производители на подвижен състав в Европа, за възможностите им в най-кратки срокове да доставят нови влакове за БДЖ. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на свое участие в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Подвижният състав, който ще бъде доставен по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ) през 2026 г., покрива 50% от нуждите на БДЖ, а ние трябва да осигурим останалите 50% и това да започне в краткосрочен план“, подчерта министър Гвоздейков. Той допълни, че пазарното проучване ще покаже дали компаниите имат в наличност мотрисни влакове, и дали планират производство до края на настоящата календарна година. В запитването се посочват базовите характеристики, на които трябва да отговаря подвижният състав, за да е съвместим с българската жп мрежа. „Целта е това да са влакове от ново поколение, които държавата може да придобие в спешен порядък още преди доставките по ПВУ“, обясни още Гвоздейков.

За инцидента с изоставени пътници на жп гара Стара Загора министърът посочи, че това е поредният недопустим случай, който показва състоянието, до което е доведен жп транспортът в последните десетилетия.

За пореден път от Европа ни показват, че не можем да се справяме с управлението и контрола на големите проекти, заяви министърът по повод обявеното разследване на два жп проекта от страна на европрокуратурата. „В последните години в жп инфраструктурата са инвестирани милиарди евро, а от тях няма резултати и това вече ясно се вижда и от Европа“, категоричен бе Гвоздейков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: