След оставката си Меркел харчи безумно много бюджетни пари за прически

След оставката си Меркел харчи безумно много бюджетни пари за прически

Меркел вече е "най-скъпият" бивш канцлер в историята на Германия

За година и половина, изминала от оставката на Ангела Меркел от поста канцлер, федералното правителство е похарчило почти 55 хиляди евро за козметика и прически за „пенсионерката“.

Това се казва в официалния отговор на правителството на журналистическо запитване на Tagesspiegel.

Според журналисти след пенсионирането си Меркел продължава да използва услугите на личен фризьор, гримьор и моден дизайнер. Германското правителство е похарчило 37 780 евро през миналата година и 17 200 евро през тази година, за да заплати работата им.

"Това означава, че за красивия външен вид на бившия ръководител на правителството трябва да се плащат около 3000 евро на месец. Ако стилистът придружава Меркел на среща, има и пътни и хотелски разходи", отбелязва вестникът.
 

Журналистите също така отбелязват, че размерът на разходите подсказва, че Меркел почти постоянно използва услугите на гримьор, тъй като в противен случай би било по-евтино да посещава обикновен салон за красота от време на време.

Забележително е, че прическите на Меркел сега струват на германското правителство съвсем малко по-малко от външния вид на действащия канцлер Олаф Шолц, който трябва да говори публично почти всеки ден. Прическата и гримът му струваха 21 808 евро тази година и 39 910 евро миналата година. Тоест само със 7 хиляди евро повече, отколкото за същото време за прическа и грим на Меркел.

Да, и това не е всичко. За своя "политически задгробен живот" Меркел поддържа офис с девет постоянни служители и служебна кола, отбелязва вестникът. Всичко това струва на германския бюджет няколкостотин хиляди евро годишно.

"Досега нито един бивш канцлер не е бил толкова скъп за федералното правителство, колкото Ангела Меркел", пише Tagesspiegel, цитиран от Униан.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: