Цените на газа в Европа скочиха с 1,5%

Цените на газа в Европа скочиха с 1,5% Снимка: pixnio.com

ICE: цените на газа в Европа се увеличиха в петък до 351,9 долара за хиляда кубически метра

Цените на природния газ в Европа в петък след откриването на търговията се покачиха с 1,5% - до 351,9 долара за хиляда кубически метра, сочат данните на лондонската борса  ICE.

Септемврийските (най-близките) фючърси по индекса TTF (най-големият хъб в Европа, разположен в Нидерландия) отвориха търговията на 354,2 долара (+2,2%). Динамиката на котировките се основава на прогнозната цена от предходния търговски ден - 346,6 долара за хиляда кубически метра.

Цените на газа в Европа започнаха да падат от края на миналата година, докато на 25 май за първи път от две години паднаха под 300 долара за хиляда кубически метра. Това е повече от 13 пъти по-ниско от рекордните стойности от първите дни на пролетта на миналата година - 3892 долара за хиляда кубически метра.

Цената на газа на Европейската борса падаше поради достатъчните запаси в подземните газови хранилища в Европейския съюз, както и заради топлото и ветровито време и мерките за икономии, които значително намалиха потреблението на "синьото гориво".

Цените на газа на европейския пазар се повишиха значително през пролетта на 2021 година. Тогава котировките първоначално се колебаеха в диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра, до края на лятото надхвърлиха 600 долара, а през есента — вече 1000 долара за хиляда кубически метра.

През зимата на 2021-2022 г. цените преминаха прага от 2000 долара за хиляда кубически метра, а след това, в началото на пролетта, в очакване на забраната за внос на руски енергийни ресурси, достигнаха рекордна стойност. Такива устойчиво високи цени не е имало в цялата история на функционирането на газовите хъбове в Европа - от 1996 г. насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: