Във Върховната рада разкриха от какво се състои половината от бюджета на Украйна

Във Върховната рада разкриха от какво се състои половината от бюджета на Украйна Снимка: tgstat.ru

Депутатът от Радата Пидласа: почти половината от бюджета на Украйна се състои от чуждестранни приходи

Тази година за финансиране на бюджета на Украйна са привлечени 25,3 милиарда долара външна помощ от международни партньори, което е 49,1% от всички постъпления, съобщи председателят на бюджетната комисия на Върховната рада Роксолана Пидласа.

"Международната бюджетна помощ от началото на годината възлиза на 25,3 милиарда долара. Външните ресурси за първата половина на годината възлизат на 49,1% от всички приходи от общия фонд на държавния бюджет", цитира думите на Пидласа пресслужбата в Telegram-канала на Радата.

При това делът на общия обем на държавния и гарантирания дълг към началото на годината вече е достигнал 78,5% от БВП, отбелязва депутатът. Според нея "най-големият донор на украинския бюджет" си остава ЕС, който през 2023 г. вече е предоставил 11,43 милиарда долара преференциален заем в рамките на механизма за макрофинансова помощ. Освен това, от началото на годината 3,59 милиарда долара са постъпили в бюджета от международния валутен фонд и 1,76 милиарда долара от Канада.

За сравнение, през 2022 г. международната бюджетна помощ в Украйна възлиза на 32,3 милиарда долара. От тях от САЩ - 11,99 милиарда долара, от ЕС - 7,96 милиарда долара, международния валутен фонд (МВФ) — 2,69 милиарда долара, от Канада - 1,89 милиарда долара, обобщава депутатът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: