Третата метролиния тръгва следващата седмица

Третата метролиния тръгва следващата седмица Снимка: bntnews.bg/bg

Третият лъч на метрото ще бъде официално открит следващата седмица. В момента по линията се движат влакове за тест, очаква се софиянци да започнат да я ползват в края на август. Това съобщи за BTV началникът на „Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Първоначално пътниците ще ползват метрото по третата линия само в участъка от „Хаджи Димитър" през Театър „София“, „Орлов мост“, „Патриарх Евтимий“, НДК, Медицинския университет, бул. „България“ до „Красно село“. Това е отсечка с дължина общо 8 км, по която има разположени 8 станции, уточни той.

 

Други 4 км с 4 станции от „Красно село“ до „Овча купел“ трябва да станат готови в края на годината, обясни инж. Братоев. Според плановете в началото на 2021 г. започва работа по следващите два етапа на третата линия – по бул. „Владимир Вазов“ и разклонението към „Слатина“.

 

По думите на Братоев при пълното завършване на цялата линия се очаква тя да се ползва от около 200 000 души, като 60 000 от тях ще ползват основно частта от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“. Продължението в „Овча купел“ трябва да донесе още 30 000 пътници.

 

„Първоначално винаги се реализират 50-60%, първите 3 г. се реализират към 80% (…) Както навремето беше първата линия на метрото – започна с един малък пътникопоток, постепенно с удължаването нарасна и вече има над 220 000 пътници“, отбеляза още инж. Стоян Братоев.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: