Световната метеорологична организация прогнозира небивали жеги в много части на света

Световната метеорологична организация прогнозира небивали жеги в много части на света Снимка: https://pixabay.com/

Световната метеорологична организация (СМО) предупреди във вторник, че температури над 40 градуса по Целзий ще продължат да се задържат в много региони на света няколко дни

„Температурите в Северна Америка, Азия и Северна Африка, както и в Средиземноморието ще бъдат над 40 градуса по Целзий за продължителен брой дни тази седмица“, цитират редица  медии извадки от изявлението на СМО.

„Докато фокусът е върху максималните дневни температури, нощните температури представляват най-големи рискове за човешкото здраве“, се казва в него.
 

Междувременно в повечето европейски страни жителите във вторник бяха изправени пред необичайно горещо време.

В Италия здравните служби предупредиха за повишена опасност заради времето в десетки градове в страната. Най-високата температура в страната е в Сардиния и Сицилия, термометърът в някои райони се покачи над 45 градуса по Целзий.

Италианските медии отбелязват, че във вторник Италия е регистрирала най-високото ниво на потребление на електроенергия за една година, което се дължи по-специално на използването на климатици.

Изключително горещо време се установи и в Испания, като североизточната част на страната и Майорка се подготвят за рекордно високи температури тази седмица. Жителите са предупредени за опасност от горски пожари.

Горски пожари вече бушуват в няколко европейски държави, включително Гърция и Швейцария, и се разпространяват бързо поради сухото време.

Десет департамента във Франция издадоха код за оранжева тревога във вторник заради горещата вълна. В Корсика температурата се е повишила над 41 градуса по Целзий, в повечето общини на Източните Пиренеи термометърът не пада под 40 градуса по Целзий.

Допълнение:

В южната част на Франция във вторник температурата на въздуха се повиши до най-високото ниво в историята, според френската метеорологична служба.

По-специално в департамента Ариеж за първи път в историята на метеорологичните наблюдения въздухът се загря до 40,6 градуса по Целзий. Рекордната температура е регистрирана и в Рено в Корсика - 38,3 градуса по Целзий.

Рекорди има и в Италия. Във вторник в Рим беше счупен рекордът от 40,7 градуса по Целзий, поставен през юни миналата година: температурата на въздуха достигна 41,8 градуса.

Според съобщения в европейските медии температурен рекорд е отбелязан и в испанска Каталуния. Температурата на въздуха се покачи над 45 градуса по Целзий. Предишният рекорд беше 43,8 градуса по Целзий, регистриран през юни 2019 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: