Южна Корея ще достави оборудване за разминиране на Украйна

Южна Корея ще достави оборудване за разминиране на Украйна Снимка: japantimes.co.jp

Един от най-големите износители на оръжие в света ще помогне на Киев да обезопаси гъсто минираните територии с дълбочина 5 до 15 км, които руската армия оставя след себе си в окупираните територии

След срещата на върха на НАТО във Вилнюс, президентът на Южна Корея Юн Сук Йол посети украинската столица, където обсъди с Володимир Зеленски „допълнителна помощ за Украйна, включително военни доставки и хуманитарна помощ“, съобщиха корейски медии. Висш южнокорейски служител по-късно уточни, че помощта ще включва детектори за мини и оборудване за разминиране, тъй като „нуждата на Украйна от такава техника е отчайваща”.

Според главнокомандващия украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужний, особено голяма е необходимостта от оборудване за дистанционно разминиране. Украинските армия вече използва американските системи M58 Mine Clearing Line Charge, но „има нужда от много“, защото „съоръженията за разминиране също се унищожават“, каза генералът пред The ​​Washington Post. Висш украински служител посочи пред изданието, че до момента Киев е получил по-малко от 15% от обещаните устройства за разминиране и друго инженерно оборудване. 

Наскоро Сеул изпрати партида преносими детектори за мини и защитни костюми за сапьори, а миналата година достави три пакета помощи с комплекти за първа помощ, лекарства, противогази, палатки, одеяла и бронежилетки. Корейските закони забраняват доставки на смъртоносни оръжия във военни зони и това няма да се промени, потвърди корейското министерство на отбраната. 

До края на 2026 г. Корея очаква да влезе в топ 4 на водещите износители на оръжие в света, тъй като развива сектора от десетилетия, заради политиката на КНДР. Сеул е в състояние да увеличи производството на големи обеми оръжия с много бързи темпове, за разлика от западните страни, където за разширяване на оръжейното производство са необходими месеци или дори години.

Миналата година южнокорейският военно-промишлен комплекс увеличи продажбите със 140%, достигайки рекордните $ 17,3 милиарда, плюс текуща сделка с Полша на стойност $ 12,4 милиарда. Миналата седмица двете страни се договориха да произвеждат корейско военно оборудване в Полша, включително за други европейски страни,  съобщи Reuters. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: