Китайците ще летят до Луната с прекачвания

Китайците ще летят до Луната с прекачвания Снимка: russian.cgtn.com

Китайската космическа агенция представи подробности за пилотираната мисия

Вчера ръководството на китайската Програма за космически пилотирани полети съобщи подробности за полета на тайконавтите до Луната, който се планира да се осъществи до 2030 година.

Ръководството на Програмата за космически пилотирани полети на КНР (CSMA) официално представи основните етапи на полета до Луната, който трябва да се състои до 2030 година. По-точни дати все още не се съобщават.

За спускането и издигането на тайконавтите на повърхността на естествения спътник на Земята китайците ще сглобят в неговата орбита своеобразна временна орбитална станция. За целта от Земята в орбитата на Луната ще бъдат изпратени две ракети - на едната ще лети лунният модул за кацане, на другата - екипажът на мисията. Такъв план цели да опрости изпращането на голям обем оборудване - според западните медии Китай има проблеми в разработването и създаването на единна ракета-носител, способна наведнъж да издигне голям товар.

На повърхността на Луната ще се "проведат необходимите изследвания и ще се съберат проби", след което космонавтите ще се издигнат обратно в орбитата на Луната, ще се прехвърлят в кораба, който ги е докарал от Земята, и с него ще се върнат обратно на нашата планета. Колко тайконавти ще участват в мисията, колко от тях ще кацнат на Луната, и колко ще ги чакат в лунната орбита, засега не се съобщава.

По време на презентацията на плана, състояла се в Ухан, заместник-главният инженер на CMSA Чжан Хайлянг заяви, че за реализацията на лунната мисия в Китай в момента се работи активно над новата ракета-носител "Чанчжън-10" ("Великият поход-10"), апарата за кацане, специалните скафандри за пребиваване на Луната, пилотирания луноход и друго оборудване. Новата ракета-носител ще бъде снабдена с три и половина степени и ще може да пренася до 27 тона полезен товар до лунната орбита.

Ако мисията се окаже успешна, Китай ще стане втората държава в историята на човечеството, която е успяла да изведе човек на Луната. През 1969 г. това направиха САЩ. За 2025 г. е планирана нова, по-мащабна мисия на САЩ за кацане на хора на Луната. Като част от мисията "Артемида" НАСА иска да построи лунна база в района на Южния полюс на Луната. Базата ще бъде разположена в кратера Шакълтън с диаметър 19 км.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: