Тефлоновият Марк напуска политиката

Тефлоновият Марк напуска политиката Снимка: стопкадър видео Euronews

Марк Рюте, който оглавяваше правителството на Нидерландия през последните 13 години, заяви, че няма да се кандидатира за пети мандат и ще напусне политиката след предсрочни избори

Марк Рюте, изпълняващ длъжността министър-председател на Нидерландия, обяви, че се оттегля от политиката. Това обяви лидерът на Народната партия на свободата и демокрацията на парламентарен дебат за правителствената криза.

56-годишният Рюте, който е министър-председател от 2010 г., каза, че ще напусне политиката след изборите през есента.

"Вчера сутринта реших, че няма да ръководя Народната партия за свобода и демокрация на предстоящите избори. Когато на власт дойде нов кабинет на министрите, ще се оттегля от политиката", каза Рюте.

Опозицията настоява Рюте да напусне поста, без да чака изборите.

Четирипартийната управляваща коалиция на Рюте се разпадна миналата седмица, след като не успя да постигне съгласие по мерките за ограничаване на миграцията.

Все още не е определена датата на новите избори. Очаква се те да се проведат през ноември.

Euronews

* Наричат го "Тефлоновия Марк" заради способността му перфектно да преодолява политически кризи, без това да му се отрази - като например скандала със субсидиите за детски градини, когато подаде оставка през януари 2021 г., само за да се върне на власт два месеца по-късно, след като неговата партия НПСД се класира първа на националните избори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: