В Европа се възраждат нощните влакове

В Европа се възраждат нощните влакове Снимка: стопкдаър видео Euronews

Стартъпът European Sleeper стартира първия маршрут с нощен влак между Берлин и Брюксел

Този вид пътуване става все по-популярно.

Някога нощните влакове се смятаха за много практичен начин за пътуване из Европа. Но постепенно те изчезнаха, тъй като нискотарифните полети и евтиният бензин насочиха пътниците към летища и магистрали.

Сега нощните влакове се завръщат като практичен и вълнуващ начин за устойчив туризъм.

"Много сме доволни да видим, че отново има голям интерес от страна на пътниците към нощните влакове. Това е много добър и вълнуващ начин за пътуване. Когато пътувате през нощта, това е много по-ефективно и следователно е алтернатива на летенето,“, казва за Euronews Крис Енгелсман, съосновател на European Sleeper, стартираща компания, чиято цел е да свърже Европа с нощни влакове. Първият маршрут беше пуснат преди няколко седмици между Берлин и Брюксел.

„Искаме да разширим този маршрут до Прага, за да свържем Източна и Западна Централна Европа и Централна и Западна Европа. Затова вярваме, че това е ключова комбинация от градове. Следващата стъпка е още по-вълнуваща: да се създаде маршрут от Амстердам до Барселона“, казва Енгелсман.

С много по-ниски емисии, нощните влакове са по-евтини и по-екологични от пътуването със самолет. Но дали са подходящи за семейства с деца или възрастни хора? Много хора смятат, че нощните влакове са предимно за млади хора, търсещи приключения. Крис Енгелсман не е съгласен:

„Имаме и по-удобни вагони, където виждаме много по-възрастни двойки, които са пътували с влак като млади. Всички те са пътували с влак и са свикнали с него. И трябва да покажем на младите хора колко хубаво е наистина да пътуваме с  влак през нощта, което е по-забавно от летенето и децата винаги го харесват. Аз самият имам три деца и разбира се, пътуваме с влак, когато е възможно, а пътуването с цялото семейство във влак и пътуването е много вълнуващо особено за децата".

Все повече европейски железопътни компании добавят нощни маршрути към разписанията си. От накланящи се седалки до частни спални кабини, има опции за всеки вкус и бюджет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: