Инвестициите в отбрана ще стигнат 2% от БВП през 2024 г.

Инвестициите в отбрана ще стигнат 2% от БВП през 2024 г. Снимка: МС

България плавно ще увеличава разходите си за отбрана през следващите години

 В подготвения от правителството бюджет за 2023 г. за това са предвидени малко под 1,9% от брутния вътрешен продукт, а догодина средствата ще достигнат поставената от НАТО цел от 2%.

Очаква се през 2025 г. те да я надхвърлят.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса в Брюксел.

Българският премиер очерта два начина, по които страната ни може да бъде защитена в сегашните трудни времена. На първо място това са мерките за подобряване на отбранителните ни способности чрез подготовка на личния състав, изграждане на инфраструктурата и модернизация на въоръжението.

В същото време е важно България да бъде напълно интегрирана в структурите на НАТО и да изпълнява всички свои задължения като член на Алианса. По този начин тя ще може да разчита на подкрепата на своите съюзници.

Полагаме усилия, за да наваксаме някои забавяния по отношение на изграждането на нашия капацитет и разчитаме на подкрепа“, обърна се акад. Денков към Йенс Столтенберг. 
По думите му през изминалата година източният фланг на НАТО става все по-важен и чрез съвместна работа той може да стане по-силен.

България е на първа линия пред огромните предизвикателства, с които се сблъскваме, и има важна роля за нашия колективен отговор, отбеляза от своя страна генералният секретар на НАТО. Столтенберг изтъкна, че още от самото начало на агресията на Русия срещу Украйна страната ни участва активно във възпирането и в защитата на НАТО в района на Черно море.

Столтенберг посочи ключовата роля на българските войници за запазването на мира в Западните Балкани и конкретно в Косово, както и приноса им за мисията в Ирак.

„НАТО ще продължи да подкрепя и защитава България“, увери генералният секретар. Засилването на възпирането и защитата ще бъде ключова тема на срещата на страните-членки на НАТО през юли във Вилнюс, в която ще участва премиерът акад. Николай Денков.

МС
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: