Дания запазва лидерството си в класацията за конкурентоспособност на страните

Дания запазва лидерството си в класацията за конкурентоспособност на страните Снимка: pikist.com

IMD: Дания запази първото си място в класацията за конкурентоспособност на страните през 2023 г.

Дания отново зае първото място в рейтинга за конкурентоспособност на страните през 2023 г., се вижда от класацията, публикувана от Международния институт за управленско развитие (International Institute for Management Development, IMD).

"Дания запази първото си място от миналата година, когато за първи път се изкачи до лидерските позиции", се казва в съобщението. IMD отбелязва постиженията по всички четири измерими фактора на конкурентоспособност: Дания остава първа по ефективност на бизнеса, втора - по инфраструктура, а също така се изкачи на пето място от шестото си през миналата година по ефективност на правителството.

Второто място зае Ирландия, която рязко се изкачи от 11-то си място. IMD свързва това с високите икономически показатели. По тях Ирландия се е изкачила веднага на първо място от седмо.

За разлика от първите две страни, Швейцария падна на трето място от второ, което заемаше миналата година, и първото, заемано от нея през 2021 година. Отбелязва се, че Швейцария заема трета позиция благодарение на високите стойности по всички измерими фактори, включително лидерство по ефективността на правителството и инфраструктурата, както и седмото място по ефективност на бизнеса (спрямо четвъртото година по-рано), отбелязва се и подобрение по икономически показатели (18-то място след 30-то).

Сингапур падна на четвърто място от трето, 

Холандия се изкачи на пето място от шесто. 

На шесто място от седмо се изкачи Китай

САЩ подобриха позицията си до девето място след десетото през миналата година. 

В рейтинга също така влезе и Кувейт, който започна от 38-мо място. 

Венецуела завършва класацията, като заема последното, 64-то място.

Класацията за конкурентоспособност на IMD се публикува ежегодно от 1989 г. насам. Тя обхваща 64 държави, като анализира тяхната конкурентоспособност по 336 критерия. Проучването оценява способността на дадена държава да създава конкурентна среда и благоприятни условия за развиване на бизнес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: