САЩ ще предложат реформа на Съвета за сигурност на ООН с шест нови постоянни държави

САЩ ще предложат реформа на Съвета за сигурност на ООН с шест нови постоянни държави Снимка: https://pixabay.com/

The Washington Post: САЩ предлагат да се добавят още шест постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, но без да имат право на вето

Призивите за реформи на органа се засилиха след началото на военната операция в Украйна и председателството на Русия в Съвета за сигурност през април

Съединените щати предложиха разширяване на броя на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН с шест места, но новите страни членки на Съвета  няма да получат право на вето, съобщава The Washington Post (WP), позовавайки се на висши американски служители и дипломати на ООН .

Американският представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд се консултира с дипломати от 193 държави-членки на ООН, за да получи обратна връзка относно проекта за разширяване на Съвета за сигурност преди годишната среща на световните лидери в Ню Йорк тази есен, според вестника.

Източниците на изданието отбелязват, че Съединените щати преди това са се застъпвали за присъединяването на Германия, Индия и Япония като постоянни членове на Съвета за сигурност, а Франция и Обединеното кралство са подкрепили тази идея, предлагайки Бразилия и поне една африканска държава да получат постоянен член в Съвета.

Според един от събеседниците на изданието американската страна се опитва "да постигне някакъв консенсус по разумно, надеждно предложение, което наистина би могло да успее и да доведе до реформи".

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 държави, пет от които са постоянни: Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция, останалите са непостоянни, които се избират за двугодишен мандат.

В момента това са Бразилия, Япония, Швейцария, Мозамбик, Габон, Малта, Албания, Еквадор, Обединените арабски емирства и Гана. Петте постоянни членки, сформирани в резултат на Втората световна война, имат право на вето.


Така американските власти се надяват да възстановят доверието в Съвета за сигурност на ООН и да свържат тази инициатива с опит за модернизиране и на други международни институции. 

„Искаме тези институции да работят, за да можем да обсъждаме и да се опитваме да разрешаваме международни конфликти“, e казал източникът пред WP.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: