Борсовите цени на газа в Европа се понижиха със 7 процента

Борсовите цени на газа в Европа се понижиха със 7 процента

ICE: Цените на газа в Европа паднаха със седем процента до 330 долара за хиляда кубически метра

Юлските (най-близки) фючърси на индекса TTF (най-големият хъб в Европа) отвориха търговията при $366,3 за хиляда кубически метра (+2,3%).

А според данните към 13 ч.  цената им бе 331,5 долара (-7,4%). Динамиката на котировките се основава на цената  от предишния търговски ден - 357,9 долара за хиляда кубически метра.

Цените на газа се понижават от края на миналата година, докато на 25 май за първи път от две години паднаха под 300 долара за хиляда кубически метра. Това е над 13 пъти по-ниско от рекордните стойности от първите дни на пролетта миналата година - 3892 долара за хиляда кубически метра.

Цената на газа на европейската фондова борса падна поради достатъчно запаси в подземни газови хранилища в Европейския съюз, както и топлото и ветровито време и мерките за икономии, които значително намалиха потреблението на природен газ.

Цените на газа на европейския пазар се повишиха значително през пролетта на 2021 г. Тогава котировките се колебаеха в диапазона 250-300 долара за хиляда кубически метра, до края на лятото надхвърлиха 600 долара, а през есента - вече 1 хил. долара.

През зимата на 2021-2022 г. цените преминаха прага от 2000 долара за хиляда кубически метра, а в началото на пролетта, поради опасения от забрана на вноса на руски енергийни ресурси, достигнаха рекорд.

Такива трайно високи цени не са виждани в историята на газовите хъбове в Европа от 1996 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: