11 100 национални флага в подкрепа на Пилон „Рожен“

11 100 национални  флага  в подкрепа на Пилон „Рожен“ Снимка: Фондация „Наследство в бъдещето“

Голямото Роженско знаме се превърна в 11 100 национални флага в подкрепа на Пилон „Рожен“. Всеки може да подкрепи каузата като закупи малък трибагреник.

Голямото Роженско знаме от 2019-та се превърна в 11 100 малки трибагреника в името на патриотичната кауза за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите. Всеки може да допринесе и да се включи в дарителската кампания за монумента на българското знаме, като закупи един или няколко национални флага от тук.

В дните 16, 17 и 18 юни 2023 г. пред централната поща в Пловдив ще се проведе акция „Знаме срещу дарение“, където всеки на място ще има възможност да закупи едно или няколко знамена и същевременно да допринесе за каузата.

На внушителния Пилон „Рожен“ ще се развее националният флаг на България най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1430 м. над морското равнище. За да се реализира проекта са нужни още 140 хиляди лева, като срокът за събирането им е краят на месец юни. Дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

„Най-голямото българско знаме, което разпънахме на Роженските поляни през 2019 година, се превърна в 11 100 национални флага, за да предоставим възможност на всички желаещи да притежават частица от това легендарно и историческо знаме, като същевременно станат дарители на каузата за изграждане на Пилон „Рожен“. До края на юни трябва да съберем оставащата необходима сума и се надявам, че с общи усилия ще успеем,“ коментира Симеон Караколев, председател на Фондация „Наследство в бъдещето“.

Пилон „Рожен“ ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде точно 1110 кв.м.

Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото - Роженските поляни - също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината.

Пилон „Рожен“  ще бъде първият паметник на националния флаг на България. Официалното му откриване ще е на 13 юли т.г. Церемонията ще е придружена от спектакъл с исторически картини на живо, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: