Почина Силвио Берлускони (обновена)

Почина Силвио Берлускони (обновена)

Бившият италиански премиер и основател на партията Forza Italia Силвио Берлускони е починал поради влошаване на състоянието му на фона на хронична миеломоноцитна левкемия, съобщава La Repubblica

Берлускони почина в болницата Сан Рафаеле в Милано, където беше хоспитализиран на 9 юни, само три седмици след като беше изписан от болницата.

В началото на април, след като беше хоспитализиран с пневмония, политикът беше диагностициран с хронична миеломоноцитна левкемия. Във връзка със заболяването е преминал курс на химиотерапия.  Берлускони прекара 45 дни в миланска клиника и беше изписан от нея на 19 май.

Силвио Берлускони застава начело на италианското правителство рекордните за страната четири пъти - през 1994, 2001, 2005 и 2008 г.

През 2011 г. подаде оставка заради скандали и съдебни преследвания.

През 2019 г. политикът беше избран в Европейския парламент от Италия. 

През септември 2022 г.   Берлускони спечели изборите за Сенат от избирателния район Монца.

Бившият министър-председател на Италия и милиардер Силвио Берлускони ще бъде погребан с държавни почести в Mиланска катедрала тази сряда, предадоха църковните власти в Милано, цитирани от италианската новинарска агенция АНСА. Очаква се на погребението да присъства италианският президент Серджо Матарела.

Според източници тленните останки на Берлускони ще бъдат пренесени днес в личната му резиденция – вилата „Сан Мартино“, близо до град Аркоре, недалеч от Милано, предаде БТА. Утре те ще бъдат положени за поклонение в централата на медийната империя „Медиасет“, чийто основател е Берлускони, в Колоньо Монцезе.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: